Press release in polish

Marta Narbuntowicz Czwartek to dzień progresywnego rocka w wydaniu The Skys i Appleseed. Obie grupy zagrają w Klubokawiarni Meskalina. The Skys to litewska formacja powstała w 1995 roku. Funkcjonując stale od piętnastu lat, uważani są za czołowego przedstawiciela tamtejszej sceny rocka progresywnego. Ich dotychczasowa dyskografia to cztery płyty. Najnowszy krążek, zatytułowany “Colors Of The Desert”, artyści nagrali przed trzema miesiącami w Londynie. W jego nagraniu panów z The Skys wsparli brytyjscy muzycy mający za sobą współpracę z takimi osobistościami jak Roger Waters, Ray Charles czy Paul McCartney. Zapewne poznański występ będzie obfitował w materiał z tej płyty. Obecnie zespół koncertuje w całej Europie, a ich twórczość doceniana jest przez coraz to nowe rzesze fanów. Jonas Ciurlionis (gitara, vocal), Alexandr Liutvinskiy (gitara), Justinas Tamasevicius (gitara basowa), Bozena Buinicka (klawisze). Obok Litwinów w Meskalinie zagra też poznański Appleseed. Grupa swe pierwsze kroki stawiała, nie w przysłowiowym, a prawdziwym garażu, gdzie zima oznaczała temperaturę poniżej zera, a wilgotność powietrza sprawiała, że prąd nieraz dawał się odczuć palcom na gryfie. Od samego początku brzmienie zespołu inspirowane było dźwiękami największych grup lat 60-tych i 70-tych, takich jak Pink Floyd, Marillion, Yes, King Crimson, Wishbone Ash. Nie bez znaczenia dla ich wrażliwości były także dokonania współczesnych nowatorów muzycznych Archive, Aphex Twin, Future Sound of London czy Mars Volta. W utworach Appleseed rzeczywiście można te tendencje usłyszeć, jednak inspirowani kanonem zarówno artrocka, jak i szeroko pojętej psychodelii, tworzą coś własnego. Czasami ich utwory z wyraźnymi progresywnymi naleciałościami, snują się lekko i przyjemnie, momentami jest spokojnie i romantycznie czy wręcz lekko hipnotyzująco, a gdy trzeba, robi się ostro, gitary rzężą, a struktury rytmiczne zdają się wołać do tych o naprawdę dużej wyobraźni. Debiut zespołu to demo „Deep Light Of Frequency”, wydane w 2002 roku. Kolejne wydawnictwo to EP’ka „Broken Lifeforms” z 2006r. – Nie można odmówić muzykom Appleseed zacięcia, umiejętności i zdolności tworzenia „nowej” jakości w muzyce. Ta krótka płyta pokazuje potencjał, jaki drzemie w poznańskiej grupie, kompozycje są zwarte i przemyślane, a pojawiające się tu i owdzie pośrednie cytaty z dorobku muzyki rockowej tylko wzmagają apetyt na kolejne nowe nagrania grupy – recenzuje artRock.pl. W 2008 roku wydali w wersji internetowej singel „Angel” oraz udzielili się muzycznie na płycie “Thirty something new tales from PL.PT”, będącej kompilacją nowych brzmień z Polski i Portugalii. Na wrzesień zapowiadana jest debiutancka, długogrająca płyta zespołu zatytułowana “Night In Digital Metropolis”. Bartek ‘Sidbartek’ Bąk (gitara), Wojciech Deutschmann (gitara, klawisze), Radek Grobelny (vocal), Maciej Hoffmann (perkusja), Filip Bielecki (gitara basowa), Marcin ‘BassBunny’ Bany (gitara basowa). 26 sierpnia, czwartek. godz. 19.30 Klubokawiarnia Meskalina Stary Rynek 6, Poznań